Babyvoeding maken met (recepten van) HapSmak!

Zelf babyvoeding maken

Babyvoeding maken met (recepten van) HapSmak!

Met veel plezier heb ik de afgelopen maanden gebouwd aan HapSmak. Mijn intentie is het voor zoveel mogelijk ouders makkelijk te maken om snel een gezonde maaltijd voor je kleine te bereiden. Met wat tips hier en daar kom je al heel snel een eind, maar het heeft mij wel veel tijd gekost om tot al die tips te komen. Ik deel ze dus graag met jullie! Onderstaand wat informatie over de opbouw van de recepten.

Op HapSmak vind je vele recepten voor je kleintje. Handig om te weten als je gaat rondkijken:

  • De recepten hebben allemaal hetzelfde doel: zonder uren in de keuken te hoeven staan, (eens per 2 dagen) een verse, gevarieerde en gezonde maaltijd voor je kleintje klaarstomen. Je hoeft niet te kiezen voor een potje. Vers kan ook makkelijk zijn: veel recepten kosten je niet meer dan 5 tot 10 minuten (voor)bereiding.
  • Alle recepten en ingrediënten zijn afgestemd op de voedingsrichtlijnen voor bepaalde leeftijden en erop gericht zo min mogelijk verzadigde vetten en (toegevoegde) suikers te gebruiken.
  • Een recept bestaat veelal uit 3-5 smaken en zo min mogelijk poespas. Het zijn hele kleine kinderen waar we voor koken: voor ons lijken die gerechten saai, voor hen zijn ze een hele ontdekking. Juist pure smaken leren kennen en waarderen is een mooi avontuur op die jonge leeftijd.
  • Bovenaan elk recept staat “Tijd die het jou kost” (zodat je weet hoe lang je de handen even vrij moet hebben van die kleine) en “Tijd tot eten” (zodat je zeker weet dat je een bordje op tafel kan zetten vóór de honger toeslaat).
  • Er wordt zo min mogelijk gewerkt met afgemeten hoeveelheden, omdat ik wil voorkomen dat je moet gaan staan wegen bij het bereiden van de maaltjes (tijdverspilling). Daarnaast heeft elk kind een eigen behoefte als het aankomt op hoeveelheden. Er is geen goed gemiddelde voor hoeveel gram een kind moet eten. Kortom: een paar gram groente meer of minder gaat het verschil niet maken en als je “X handen broccoli” aanhoudt kan je er eigenlijk nooit ver naast zitten.
  • Alle leeftijden die worden gebruikt bij de receptenfilters zijn vanaf-leeftijden: eerder dan de aangegeven leeftijd zou ik het recept niet doen (er zit dan een ingrediënt in wat je kleintje nog niet zo goed kan hebben), maar later dan die leeftijd kan natuurlijk altijd (je kan het maaltje dan bijvoorbeeld niet, of minder fijn blenden).
  • Veel gerechten worden bereid in een foodprocessor. Lees hier waarom.
  • Alle recepten zijn erop gericht dat je er 2 porties uit kan halen. Heb je één kindje, werkt dit goed, want het eerste jaar kan je kleine dan steeds 2 dagen achter elkaar hetzelfde eten en daarmee rustig aan verschillende smaken en combinaties wennen. Het loont vaak de moeite om producten een aantal keer (achter elkaar) te laten proeven. Ik besteed hier wat meer aandacht aan in het artikel ” Hoe leer je een baby eten? ” De hoeveelheden zijn natuurlijk makkelijk aan te passen naar je eigen behoefte als je meer of minder wil maken.
  • Je zal zien dat op de ingrediëntenlijst vaak voor een bevroren variant is gekozen als die beschikbaar is. Bevroren groenten zijn (vaak voorgekookt en) altijd klaar voor gebruik. Bonen hoef je niet te doppen, bloemkool niet te snijden en ga zo maar door. Het scheelt veel tijd, en tijd heb je altijd tekort als je een (of meerdere) kleintje(s) thuis hebt rondlopen!

Ook handig te weten:

  • Restanten van gekookte producten (aardappelen, groenten) of restanten rauw vlees of rauwe vis, kunnen prima bij de vriezervoorraad. Als je de restjes in porties invriest, wordt het koken helemaal een fluitje van een cent. Je kan je hele vriezer vullen met bewaarbekers voor babyvoeding
  • Verse kruiden zijn goed in te vriezen. Doet niets af aan de smaak en zo kan je voor je kleintje eindeloos variëren, zonder dat je steeds dingen weg moet gooien.
  • Nog een goede tijdbesparing: koop voorgesneden pompoen en geschilde, voorgekookte aardappelen. Je hebt er vaak maar een klein beetje van nodig, je hoeft er niets meer aan te doen én de restjes kunnen meteen door de vriezer in.

Veel kookplezier!

Geef een reactie