Hoe kan ik ei en pinda introduceren bij een baby?
Ook in ons gezin weer even zo’n moment: ei en pinda introduceren. Zelf ben ik groot fan van pindakaas, dus ik kon niet wachten dit te mogen proberen. Om de kids niet gelijk met suiker en toevoegingen te laten kennismaken, heb ik zelf een potje pindakaas gemaakt (eitje, zie onder) en met veel plezier samen langzaam soldaat gemaakt. Ei en pinda’s ging beide goed, wat een goede basis vormde voor broodbeleg toen we aan boterhammen begonnen. Ruim een jaar later, als mijn zoon me met zijn boevenogen aankijkt en zijn vinger opsteekt als we zitten te lunchen, kan ik al raden wat er gaat komen. “Vinger in de pot mama?” Achteraf had ik daar wellicht toen nooit mee moeten beginnen 🙂
De Diëtisten Alliantie Voedselovergevoeligheid geeft een aantal richtlijnen mee voor hoe je ei en pinda kan introduceren bij een baby. Uit onderzoek is gebleken dat je er goed aan doet je kindje voor de leeftijd van 8 maanden met deze producten kennis te laten maken, om de kans op een voedselallergie te verkleinen. Heeft je kindje aanleg voor allergieën? Introduceer dan zelfs voor de 6e maand.
Pinda’s introduceer je door pindakaas (zonder stukjes) te geven. Bij voorkeur een biologische variant zonder teveel toevoegingen, of maak het zelf (weinig werk en heel lekker, het recept vind je hier). Ei kan je koken of bakken en prakken of door een hapje pureren: als je er maar voor zorgt dat het ei goed gaar is.
De richtlijn voor de introductie van pindakaas:
1e dag: ½ theelepel
2e dag: 1 theelepel
3e dag: 3 theelepels
Gaat dit goed? Geef daarna, tot de leeftijd van (minimaal) 1 jaar, 3 theelepels pindakaas per week. Het is aan te raden je kleine (nog lange tijd) geen echte pinda’s te geven. Deze staan samen met o.a. cherrytomaten en druiven hoog op de lijst van voedingsmiddelen waar een kindje makkelijk in kan stikken. Tot de leeftijd van 5 jaar is het proces van slikken en kauwen nog niet optimaal en is de mond- en tongcoördinatie nog volop in ontwikkeling. Voorlopig is de smeerbare variant van de pinda dus een goed alternatief!
De richtlijn voor de introductie van ei:
1e dag: 1 theelepel
2e dag: 1 eetlepel
3e dag: 2 eetlepels
Gaat dit goed? Geef daarna, tot de leeftijd van (minimaal) 1 jaar, een half ei per week.
Zitten allergieën in de familie of vermoed je een overgevoeligheid voor bepaalde producten? Overleg dan eerst even met de huisarts of het consultatiebureau over de juiste stappen en symptomen waar je op moet letten.
Geef een reactie Reactie annuleren
You must be logged in to post a comment.