Wat mag mijn baby of peuter (nog) niet eten?

Producten die een baby niet mag eten

Wat mag mijn baby of peuter (nog) niet eten?

Omwille van het (bij voorkeur) zoutloze voedingspatroon van kinderen, kook ik nog steeds met regelmaat een apart maaltje voor onze kinderen. Ik zou hen dolgraag laten kennismaken met mijn risotto, maar let’s be honest: een risotto zonder bouillon en kaas is eigenlijk gewoon natte rijst. Sommige gerechten lenen zich er minder goed voor te delen met je kleine kids en op dat soort avonden zet ik mijn foodprocessor of eenpansgerechtjes dankbaar in als alternatief. We schuiven dan wel aan als zij eten (eten = gezelligheid), maar zijn gezien het tijdstip ook blij als wij een uur later (in alle rust) zelf nog kunnen eten!

Tot een bepaalde leeftijd is het goed om sommige etenswaren te vermijden. Het lijfje van je kleine is nog niet klaar om bepaalde voedingsstoffen of bacteriën te kunnen verwerken. Een opsomming van de producten die je baby of peuter (nog) niet mag eten: 

  • Zout of gezouten producten
    Nieren van kleine kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Ze kunnen hoeveelheden zout die oudere kinderen of volwassenen kunnen verwerken nog niet aan. Baby’s tot 1 jaar zouden idealiter geen of maximaal 1 gram zout per dag binnen moeten krijgen. Tot het 4e levensjaar is dat maximaal 3 gram. Probeer zoveel mogelijk zoutloos te koken, je kindje krijgt waarschijnlijk al een kleine hoeveelheid zout dagelijks binnen vanuit supermarktproducten.
  • Honing
    Tot de leeftijd van 1 jaar is honing, zelfs in hele kleine hoeveelheden, absoluut verboden. Gebleken is dat een bacterie die normaal in de grond leeft, via de pootjes van een bij in honing terecht kan komen. Die bacterie maakt de gifstof botuline aan, wat voor een heftige voedselvergiftiging (of erger) kan zorgen. Na de leeftijd van 1 jaar is de darmflora verder ontwikkeld en heeft die bacterie weinig tot geen overlevingskans, maar ervoor kan de bacterie vervelende gevolgen hebben voor je kleintje. Voorlopig schrappen dus!
  • Harde kaas en smeerkaas
    Door het Voedingscentrum worden alle harde kazen (in plakken of in stukken) en smeerkazen afgeraden tot de leeftijd van 4 jaar. Gelukkig zijn er alternatieven die wel mogen! Lees wat dat zijn in Waarom geen kaas onder de 4 jaar?
  • (koken met) Alcohol
    In sommige gerechten zoals stoofvlees of risotto wordt een kleine hoeveelheid alcohol gebruikt. Voor een volwassenen is dit niet schadelijk, want een deel van die alcohol verdampt tijdens het verwarmen. Toch is gebleken dat pas na twee (!) uur stoven ongeveer 90% van de alcohol is verdampt uit een gerecht. Serveer dit dus niet aan je kleintje om de lever te ontlasten.
  • (Grote) hoeveelheden gewone melk
    Tot 1 jaar wordt het afgeraden je baby gewone melk te geven. Moeder- of opvolgmelk sluit beter aan bij wat je kleine nodig heeft: het bevat minder eiwitten en minder zout dan gewone melk.
  • Suiker
    De schadelijke (lange termijn)effecten van (veel) suiker zijn bekend. Het is simpel: je kleine heeft nog geen voorkeur voor zoet en weet ook niet wat smakeloos of flauw is, want alle smaken zijn nieuw. Vermijd suiker dus overal waar je kan, dan leert je kind er niet aan wennen (of er afhankelijk van zijn).
  • Paté en leverworst
    Dit vlees staat erom bekend een hoog gehalte vitamine A te bevatten, waarvan wordt geadviseerd kinderen tot 4 jaar het alleen in hele lage doseringen te geven. Voor de beeldvorming: een boterham die is belegd met leverworst bevat 1,5 keer de aangeraden dagelijkse hoeveelheid voor een klein kindje. Beter even vermijden dus.
  • Rauw vlees of rauwe vis
    Ook in rauw vlees kúnnen schadelijke bacteriën zitten waar je kleine erg ziek van kan worden. Vooral producten zoals filet americain, carpaccio of ossenworst kan je, als je geen risico wil lopen, beter vermijden tot de leeftijd van 4-5 jaar. Hetzelfde geldt voor rauwe vis.
BabyBaby

Geef een reactie